26 February, 2007

Mælkebøtten



Mælkebøtten der troede der var forår!
(Fandens mælkebøtte, Løvetand)
Taraxacum vulgare (officinale)
Pee in the bed og Pissenlit (efter dens vandrivende egenskaber, bør ikke indtages som the lige inden sengetid)

Jeg fandt denne fine mælkebøtte der sad i læ ved træet, den har helt sikkert tænkt, ah... nu kommer foråret jeg går igang med at vokse. Nu er jeg spændt på at se hvordan den ser ud når sneen forsvinder.

Jeg har undersøgt lidt omkring mælkebøtten, og nu er det slut med at give den til kaninerne, for jeg har læst at hvis man vasker sig med mælkesaften, bliver man uimodståelig.
Så det har jeg tænkt mig at prøve, på min mand!

Mælkebøtten er utrolig variabel, da den er selvbestøver, og derfor hele tiden udvikler nye underracer. I den danske flora er medregnet små 200 sorter.
På trods af at den ikke behøver insektbestøvning, er bier og andre insekter alligevel glade for den, da den producerer store mængder pollen og nektar.

10. marts 07
Jeg har undersøgt lidt om mælkebøtten, og hold da bøtte den er så sund så urtegartneriet regner den for en af de vigtigste danske lægeurter. Mælkebøtten indeholder A-, B-, C-, D-vitamin samt mineraler specielt kalium. På linksene neden for kan du læse om hvad mælkebøtten som lægeplante er godt for.
Jeg har plukket nogle af de nye blade der er skudt op og prøvet at lave the af dem, det smager faktisk ret godt. Det er ret enkelt hvis du har lyst til at prøve: du tager 1-2 friske blade som klippes i mindre stykker, overhældes med en kop kogende vand. Lad theen trække i 8 min. hvorefter den sies og drikkes. (du skal ikke drikke det før du går i seng :-)

Læs mere om mælkebøtten på:
http://www.urtegartneriet.dk/Portraetter/Maelkeboette.htm
http://www.lr.dk/planteinfo/pcp/90.html
http://www.skovognatur.dk/Ud/Tema/Skatkammer/Natursnaps/februar.htm
http://www.hem-egn.dk/urter.htm

07 February, 2007

Biotop og birken

7. februar 2007
Så har jeg valgt min biotop. Jeg er først hjemme hver dag når solen aftager, så jeg tænkte at det med at finde et stykke spændende jord måtte vente til weekenden. Men så slog det mig at hvis ikke jeg kan komme til min biotop så må min biotop komme til mig. Så jeg har valgt et stykke jord uden for mit kontor vindue på mit arbejde og har aftalt med havemanden at han ikke skal arbejde der :-)



8. februar 2007
På billedet ser det ikke ud af noget særligt men ved nærmere eftersyn er der mange spændende ting.

Der står 2 træer, det ene er en dunbirk (Betula pubescens), på billedet kan man se hvordan barken skaller.
Lidt fakta om birken:

- Der findes to arter af birk i Danmark – dunbirk (Betula pubescens) og vortebirk (Betula pendula)
- Højde: op til 25 – 30 m
- Tykkelse: ca. ½ m i diameter
- Alder: op til 100 år
- Alder for fældning: 60 – 70 år
- Løvspring: i slutningen af april
- Blomstring: i begyndelsen af maj
- Bestøvning: Vind
- Lystræ: Slipper meget lys ned til skovbunden
Dunbirken har til forskel fra vortebirkgrønlige tynde kviste der er fyldt med fine dun der gør dem bløde, bladene har også dun på undersiden. Blomsten ligner larver og er enkønnet, de sidder i lange rakler der hænger ned, hunblomsten sidder i kortere rakler. Vinden bærer blomsterstøvet fra han til hun blomsten.

Heksekoste
Jeg fandt nogle sjove vækster i birketræet, faktisk troede jeg først at det var fuglereder, men ved nærmere eftersyn kunne jeg godt set at det var en masse forvirrede kviste der voksede i alle mulige retninger, jeg har fundet ud af at det skyldes en svamp. Det er svampen Taphrina betulina, og den angriber kun dunbirk. Man kalder dem heksekoste.


De forskellige informationer omkring Birken har jeg fundet på denne side: http://www.skoveniskolen.dk/default.asp?m=10&a=1407

03 February, 2007

Planter

Vi har bestem i gruppen at vi vil arbejde med planter i vores første opgave, hvis det skal være i forhold til en institution var det måske sjovt hvis det var frugt og planter fra dagligdagen i institutionen

Fra orm til måske bille

3. februar 2007
Fik 3 orme af Ida, hmmm..... blandede følelser.
Jeg har puttet dem i en glas vase så det er lidt ligesom at se Big Bother, tænkte på at give dem navne, men kom fra det igen, for det vil være lidt som at begynde at give dem menneskelige egenskaber, så de hedder orm 1,2 og 3. Dog har jeg tænkt at det kunne være praktisk at jeg kan kende forskel på dem, den der er en der er meget over jorden og en der har lavet en hule i jorden ud til glaskanten og den sidste er væk, det kan jo være sjovt at se om det er den samme der gør de samme ting, så jeg har tænkt på at male dem med en farve.

NB. trods min skepsis over for at skulle slæbe 3 orme med hjem må jeg erkende at det er bedre end at se Big Brother.

5. februar 2007
Nu tror jeg at ormene har fundet sig tilrette i glashuset. Orm 1og 2 er næsten 3 cm lange, orm 3 har jeg ikke set siden i lørdags.

































7. februar 2007
Jeg har fundet ud af hvordan man ser kønnet på en melbille :-) "melorme er først kønsmodne når de er blevet til biller (melskrubber) og man kan godt se forskel på kønnene selv om det ikke er ligetil, hannernes skinneben på forbenene er buet indad og hunnernes er lige" ( http://nhf.dk/phpBB/viewtopic.php?t=14242&highlight=&sid=3d1dd10a61b29faa83904238c0fee090)
så nu bliver det jo spændende at se hvor skæve deres ben bliver.

Jeg skal lige tilføje at jeg har været ved at teste om de reagerer på lyde, det gør de ikke, måske er de døve. Er der nogen der har et bud må i gerne kommenterer.